1.000.000 de documente în cea mai frumoasă bibliotecă din țară

Reflector

Biblioteca Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” continuă să facă senzație în mediul online, arhitectura interioară fiind apreciată de internauți din lumea întreaga. Diferite sondaje online o plasează în topul frumuseții, alături de capodopere similare din Dublin, Paris, Praga sau Washington.

\"\"De unde a pornit
La începutul anului 1948 , în sala actuală din Palatul Universităţii a luat fiinţă biblioteca centrală a Institutului Politehnic “Gh. Asachi”, prin unirea celor ale catedrelor de chimie organică, fizică, a laboratoarelor de specialitate cu cea a seminarului matematic, reunind un fond modest de 12.000 de unităţi, cărţi şi reviste, cu o singură sală de studiu cu doar 10 locuri existente.

\"\"Prin absorbție
În perioada 1948 – 1968, a existat o preocupare din partea șefilor universității pentru dezvoltarea fondului de publicaţii, care s-a concretizat în mai multe strategii. Una dintre acestea a fost preluarea fondului de publicaţii de la alte biblioteci. Astfel, în anul 1955 s-au preluat şi colecţiile fostelor biblioteci ale Institutul de Industrie uşoară din Bucureşti, care s-a mutat la Iaşi – 22.000 volume, precum şi cele ale Institutului de Ştiinţe economice şi planificare – aproximativ 6.000 volume, iar în 1962 şi pe cele de la biblioteca Facultăţii de Îmbunătăţiri funciare – 7.500 volume, ajungându-se la 74.500 volume.

\"\"Sunt 7 filiale
În continuare s-a înregistrat o creştere substanţială a fondului de documente al bibliotecii, se precizează pe www.tuiasi.ro. În prezent, Biblioteca UTI îşi desfăşoară activitatea în 7 filiale (Biblioteca Corp A – sediul central şi 6 biblioteci ale facultăţilor de profil), cu săli de lectură, săli de împrumut şi depozite, deţinând un fond total de documente de 962.528: adică 522.187 cărţi, 129.332 reviste, 5.042 fond special (CD-uri, DVD-uri, microformate) şi 305.967 documente tehnice (brevete de invenţii şi standarde), acoperind un mare număr de specializări din domeniul ştiinţei, tehnologiei, economiei şi legislaţiei.

Istoria Palatului Universității
În aprilie 1886 s-a acordat un credit destinat construirii unei clădiri pentru Universitatea din Iaşi, alegându-se un teren din dealul Copou. Clădirea noului Palat al Universităţii construit în B-dul Copou a fost realizată după proiectele arhitectului francez Louis Blanc, stabilit în România, care a ales formele ecletismului ce domina arhitectura Europei acelui timp şi în special cele ale academismului de şcoală franceză.

Cu extindere
Construcţia clădirii a început în anul 1892, dar solemnitatea punerii pietrei de temelie a Palatului Universităţii din Iaşi s-a desfăşurat pe 23 mai 1893. Lucrările de construcţie au durat 4 ani, inaugurarea desfășurându-se în perioada 20 – 23 octombrie 1897. Extinderea a fost proiectată de I.G. Pompilian în acelaşi stil eclectic ca şi Palatul iniţial. Construcţia extinderii a început la 5 august 1929, iar la lucrări a participat arhitectul Th. Vasilescu. Din 1933 până în 1942 universitatea ieşeană s-a numit Universitatea Mihăileană, după care denumirea s-a schimbat în Universitatea Cuza Vodă. La 8 august 1933 s-a făcut recepţia definitivă a corpului de clădire început în anul 1929, se arată pe www.tuiasi.ro. În anul 1937, noua Lege a învăţământului a stipulat înfiinţarea Şcolii Politehnice la Iaşi, prin transformarea secţiilor de ştiinţe aplicate din cadrul Universităţii. Această şcoală s-a numit Şcoala Politehnică “Gh. Asachi” şi a continuat să funcţioneze în clădirea Universităţii. În anii următori, până în 1940, s-au mai executat şi alte lucrări, dar în anii grei ai războiului, toate clădirile ce aparţineau Universităţii au fost avariate, în special clădirea Palatului. După război, a început noua campanie de reparaţii şi de modernizări, care a culminat în 1952 cu ample lucrări de reparaţii capitale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *